smanji, odvoji, recikliraj • misli zeleno!

Priroda je stvorena prepuna raznih sirovina i resursa, a čovjek je s vremenom naučio upotrebljavati te resurse za izradu stvari koje mu olakšavaju život. Razvojem civilizacije, ubrzano je iskorištavanje tih sirovina, a planeta je zagađena brojnim nepropisno saniranim odlagalištima otpada. Na vijestima nerijetko slušamo ili čitamo o prirodnim katastrofama i nekako nam se čini da nas se ne tiču ili da mi nismo krivci. Nažalost to baš i nije tako! Plastična vrećica ili boca, iako su nastale od potpuno prirodne tvari – nafte, bačene u prirodu neće se nikad razgraditi! Kroz stoljeća one će se raspadati na manje dijelove sve dok ne postanu plastična prašina koja će završiti u biljkama, životinjama, vodi… Ukratko, na našem tanjuru i u našoj čaši!

Zato je važno da počnemo mijenjati navike. Svaka promjena u ponašanju s otpadom koliko god mala bila ili nam se čini mala, važna je za budući život na planeti. Toliko je sitnih koraka koje svatko od nas može učiniti, a da konačni efekt bude ogroman.

Najbolji korak u upravljanju otpadom koji možemo napraviti je spriječiti nastanak otpada. Sprječavanje nastanka otpada podrazumijeva mjere poduzete prije nego li je tvar, materijal ili proizvod postao otpad.

Što možete učiniti da tu količinu smanjite i po mogućnosti uštedite?

 • koristite proizvode za višekratnu upotrebu – platnene vrećice, staklene boce, platnene perive ubruse, punjive baterije…
 • planirajte kupnju – napravite popis stvari koje vam zaista trebaju, pazite na rokove trajanja namirnica
 • kupujte veća pakiranja, proizvode u rinfuzi, proizvode bez ili s manje ambalaže ili birajte proizvode u ambalaži koja se može koristiti više puta
 • kupujte nadopune – možete kupiti nadopune za stvari poput deterdženta, začina, kave, proizvoda za čišćenje
 • izbjegavajte jednokratne proizvode (plastične vrećice, jednokratne upaljače, baterije, britvice, plastični pribor za jelo i piće)
 • kupujte kvalitetne stvari koje jamče dulji vijek uporabe
 • iskoristite namirnice koje se nalaze u hladnjaku
 • mjerite porcije kod pripremanja obroka
 • iskoristite ostatke obroka za sljedeći obrok
 • ponesite piće od kuće u bocama koje se mogu ponovno koristiti
 • zabranite ostavljanje reklamnih i promidžbenih materijala u Vašem sandučiću
 • koristite mogućnosti online karata, narudžba i računa

Druga poželjna aktivnost u gospodarenju otpadom je ponovna upotreba proizvoda čime možete značajno doprinijeti zaštiti okoliša i ostvariti uštede. Ponovna upotreba podrazumijeva višekratno korištenje proizvoda za istu ili neku drugu svrhu. Mogućnosti za ponovnu upotrebu su beskonačne, samo treba dati mašti na volju.

Uz nastojanje da se smanje količine otpada, neke stvari jednostavno ostanu kao otpad. Veliki dio toga može se reciklirati ili nekako drugačije iskoristiti. Zato je važno odvojeno prikupljanje otpada tzv. razvrstavanje otpada u za to predviđene spremnike (vreće, kante, kontejnere).

Ponekad je dovoljna jedna pogrešna stvar u pogrešnom spremniku da sav otpad u spremniku postane neupotrebljivo smeće. Najčešći primjer su ostaci hrane u konzervama i staklenkama, mokri ili masni papir…

Zašto uopće reciklirati? Zato što je pravilno prikupljen otpad svojevrsna sirovina. Primjera radi, papir se može reciklirati do 6 puta – iz starih bilježnica nastaju nove bilježnice, a pri tome se još štede i prirodni resursi (voda, drveće) i energija. Isto je i sa staklom, samo što se ono, baš kao i aluminij i čelik, može reciklirati neograničen broj puta. Kompostiranjem biootpada može se poboljšati kvaliteta zemlje za nove sadnice, ukrasno bilje, voćke i slično.

Otpad koji se ne može reciklirati može se koristiti kao gorivo za proizvodnju električne ili toplinske energije.

U glomazni otpad se odlaže:

1. KUPAONSKA OPREMA
kada (plastična, fiberstaklena, metalna i sl.) tuš kada, sauna, kada za djecu, kupaonski ormar i police, zavjesa ili pregrada za tuš ili kadu, nosač zavjese (karniša), umivaonik, toalet i bide (školjka i daska), slavina za vodu, nosač tuša, i crijevo za tuš, stalak za ručnike i sl., ogledalo

2. STVARI ZA DJECU
krevet za dijete, stolica i hodalica za dijete, veće igračke, dječja kolica, auto sjedalica za dijete

3. PODNE OBLOGE
tepih, laminat, linoleum, parket, krzno i sl.

4. NAMJEŠTAJ
ormar, komoda, ladičar, vitrina, noćni ormarić i sl., polica (npr. ugradbena, samostojeća, zidna i sl.), stol (npr. radni, za računalo, kuhinjski, za blagovaonu, toaletni i sl.), stolac, klupa, barska stolica, zidni/stolni sat većih dimenzija, daska kod uzglavlja kreveta, stalak (stolni, zidni za npr. tv/hi-fi), fotelja, naslonjač, krevet, tabure, madrac, nadmadrac, podnica kreveta, okvir za sliku većih dimenzija, prozorske zaštitne rešetke i grilje, sobne pregrade

5. KUHINJSKA OPREMA
kuhinjski elementi (ugradbeni, samostojeći i dr.), sudoper, radna površina, šank

6. VRTNA OPREMA
ograda i vrata, vrtni namještaj, vrtni alat, strojevi za vrt (tačke, kosilica i sl.), sjenica za vrt (rastavljena na dijelove dimenzija pogodnih za prijevoz), drvo (izrezano na dimenzije pogodne za prijevoz), posuda (za npr. cvijeće) i postolje/nosač većih dimenzija, vrtni ukrasi većih dimenzija, vrtna klupa, crijevo za vodu, oprema za razvođenje vode te posude za zalijevanje bilja, ljuljačka, suncobran i stalak za suncobran, sklopivi bazen, roštilj

7. OSTALI GLOMAZNI OTPAD
rolete, žaluzine, tende i sl., ljestve i samostojeće stepenice, zavjese i nosači zavjesa, vrata (npr. sobna, ulazna i dr.), staklo (okno), prozor, prozorski okvir, invalidska kolica, dekorativni predmeti većih dimenzija, oprema za kućne ljubimce većih dimenzija (akvarij, žičani kavez, i sl.), sprave za vježbanje i veća oprema za sport i rekreaciju (bicikl, daska za jedrenje/jahanje na valovima, kajak, kanu, pedalina i sl.), radijator, kante i posude većih dimenzija, tapete, daska za glačanje, okvir za sušenje rublja

Korisnici javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog komunalnog otpada imaju pravo na besplatni odvoz glomaznog otpada jednom godišnje.

Najveća zapremnina glomaznog komunalnog otpada koju korisnik po jednom prijevozu može predati davatelju javne usluge bez naknade iznosi 3 m kubična.

Namještaj je potrebno rastaviti i pripremiti za odvoz.

Kompostiranje je prirodni proces razlaganja organskog materijala kako bi se dobilo ekološko gnojivo s udjelom humusa. Jedan je od najvažnijih postupaka smanjenja biorazgradivog otpada u kućanstvima. Vrtni kompost polako oslobađa hranjive sastojke te omogućava ravnomjernu opskrbu biljaka hranjivim tvarima. Tako obogaćena zemlja osnažit će biljke, koje će biti otpornije na štetnike i bolesti.

Što kompostirati?
Kvalitetan otpad dobiti ćete ako dobro izmiješate što više različitog i usitnjenog biljnog materijala: ostatke voća i povrća, kore voća i povrća, talog kave i čaja, pokošenu travu, korov i ostatke biljaka iz vrta, uvenulo cvijeće, lišće, usitnjeno i suho granje, slamu i sijeno, ostatke od orezivanja voćaka i vinove loze, hoblovinu, piljevinu, iglice četinara. Osim toga, mogu se koristiti i papirnate kutije, ljuske od jaja, kamena prašina.

U kompost se ne smije stavljati: plastiku, metal i staklo, lijekove, vrećice iz usisavača za prašinu, papirnate pelene, pepeo iz ugljena, izmet pasa i mačaka, kosti, meso, masnoće, jela od mesa i ribe, osjemenjeni korov, jako bolesne biljke, lišće oraha, drvo koje je bilo bojano ili lakirano, biootpad koji je bio u dodiru s naftom, benzinom, uljanim i zaštitnim bojama i pesticidima.

Savjet: ako niste sigurni ima li sjemena u korovu koji želite odložiti, najbolje bi bilo staviti ga u sredinu kompostne hrpe. Temperatura je tamo najviša pa će spriječiti klijanje sjemena.

U kompostnu hrpu preporučuje se i dodavanje ljekovitih biljaka. Za to su pogodni:

 • kopriva je riznica željeza, dušika, raznih minerala i mikroelemenata. Zemlja dobivena od koprivinog komposta naročito je pogodna za uzgoj nježnih i osjetljivih kultura te za uzgoj ruža i jagoda,
 • stolisnik pomaže okolnom bilju da stekne otpornost prema bolestima i pojačava njihov miris i okus. Također obogaćuje zemlju bakrom, a lišće stolisnika ubrzava razgradnju komposta,
 • kamilica pomaže u sprječavanju plijesni na sadnicama i obogaćuje tlo kalcijem,
 • maslačak opskrbljuje biljke bakrom.

  Naziv projekta:
  Nabava komunalna vozila za odvojeno prikupljanje otpada – ZELENJAK d.o.o.

  Referentni broj ugovora: KK.06.3.1.18.0141

  Kratki opis projekta:

  Ovaj projekt obuhvaća nabavku, montažu, testiranje dva komunalna vozila za odvojeno prikupljanje korisnih sirovina iz otpada na području grada Klanjca, općine Tuhelj, općine Kraljevec na Sutli, općine Kumrovec, općine Zagorska Sela i Općine Desinić u Krapinsko-zagorskoj županiji. Uz nabavku komunalnih vozila projekt predviđa i provođenje aktivnosti informiranja i vidljivosti projekta i održivog gospodarenja otpadom. Svrha ovog projekta je doprinijeti povećanju udjela odvojenog prikupljenog komunalnog otpada te na taj način doprinijeti smanjenju količine miješanog komunalnog otpada koji se odlaže na odlagalište.

  Ciljevi i očekivani rezultati projekta:

  Projekt obuhvaća nabavu dva komunalna vozila za odvojeno prikupljanje otpadnog papira, kartona, metala, plastike, tekstila, stakla i krupnog (glomaznog) komunalnog otpada na mjestu nastanka otpada kod korisnika usluge, putem reciklažnih dvorišta i ili na javnim površinama na području jedinica lokalne samouprave gdje Zelenjak d.o.o. pruža javnu uslugu prikupljanja otpada.

  Definirani ciljevi ukazuju na to da će društvo realizacijom projektnih aktivnosti ostvariti sljedeće:

  • povećati količinu odvojeno prikupljenog otpada
  • podignuti poslovanje na višu vozno-tehničku razinu
  • smanjiti troškove, odnosno uštedjeti po svim segmentima poslovnih procesa u troškovima i vremenu zbog dosadašnjih gubitaka prouzročenim zastarjelim voznim parkom i troškovima odvoza
  • povećati razinu efikasnosti zaposlenih
  • doprinijeti povećanju svih zacrtanih parametara gospodarenja otpadom i zaštite okoliša na nivou Krapinsko-zagorske županije i Republike Hrvatske.

  Ukupna vrijednost projekta: 1.759.473,00 HRK
  Iznos koji sufinancira EU: 1.480.000,00 HRK (84.1160962%)
  Razdoblje provedbe projekta: 18. 02. 2021. – 18. 12. 2021.

  Podaci o nositelju projekta:
  ZELENJAK društvo s ograničenom odgovornošću za obavljanje komunalnih usluga
  Trg Antuna Mihanovića 1, 49290 Klanjec, www.zelenjak.hr

  Kontakt osoba za provođenje projekta:
  Jožica Dežmar, tel: +385 (0) 49 550 109; e-mail: [email protected]

  Više informacija o EU fondovima dostupno je na stranici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije: www.strukturnifondovi.hr

  Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda
  Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost poduzeća Zelenjak d.o.o.

  ilustracije: www.shutterstock.com